Dover Square Reserve

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

Improving Equity of Use at Dover Square Reserve

Dover Square Reserve is a popular public space and it is highly used by the local community. Over time there have been concerns raised regarding issues between user groups of the reserve. As a result, minor works such as installation of gates and fences have been implemented to manage the space. Due to the high level of interest from the community, we undertook community engagement to seek the community’s feedback on four new options that aim to provide safety and achieve equity of use between all recreational users at Dover Square Reserve.

We provided the community with four potential options that aim to improve equity of use for all reserve users in order to determine the community’s preferred option to progress. Participants could choose to suggest a different option to improve equity of use for all users. Based on the feedback received, it was clear that no one option provided equity of use for all users and that a combination of the options would best achieve this. Council recommended that we proceed with a two stage approach to the reserve upgrades with a combination of Options C and D from the consultation.

The first stage, ‘Stage 1’ will include minor reserve improvements by amending the fence line, adding gates directly to the playspace, undertaking additional turf upgrades and landscaping works and the inclusion of additional amenities such as a water fountain and shelter.

This engagement is now closed.

Improving Equity of Use at Dover Square Reserve

Dover Square Reserve is a popular public space and it is highly used by the local community. Over time there have been concerns raised regarding issues between user groups of the reserve. As a result, minor works such as installation of gates and fences have been implemented to manage the space. Due to the high level of interest from the community, we undertook community engagement to seek the community’s feedback on four new options that aim to provide safety and achieve equity of use between all recreational users at Dover Square Reserve.

We provided the community with four potential options that aim to improve equity of use for all reserve users in order to determine the community’s preferred option to progress. Participants could choose to suggest a different option to improve equity of use for all users. Based on the feedback received, it was clear that no one option provided equity of use for all users and that a combination of the options would best achieve this. Council recommended that we proceed with a two stage approach to the reserve upgrades with a combination of Options C and D from the consultation.

The first stage, ‘Stage 1’ will include minor reserve improvements by amending the fence line, adding gates directly to the playspace, undertaking additional turf upgrades and landscaping works and the inclusion of additional amenities such as a water fountain and shelter.

This engagement is now closed.

  • Site works commencing soon

    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

    Minor works to Dover Square Reserve will commence the week of 15th March 2021. Works will include reserve improvements by amending the fence line, adding gates directly to the playspace and the inclusion of additional amenities such as a water fountain and shelter.

    Dover Square Reserve will remain open for the community during the upgrades with the exception of minor works areas to allow for contractors to undertake the installations.

    Weather permitting, it is anticipated that minor upgrades will be completed by May 2021

    A site plan of the improvements can be viewed here - https://www.yourholdfast.com/doversquare

  • Engagement Summary

    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

    The community engagement for Dover Square Reserve was open for 27 days and concluded on the 20th September 2020. The views of the community were collected via Council’s website, email submissions, written submissions and hard copy surveys. Drop in sessions were held on Wednesday 2 September 2020 and Saturday 12 September 2020 where the community could discuss further details with a project member, ask questions and submit feedback.

    Based on the feedback received, it was clear that no one option provided equity of use for all users and that a combination of the options would best achieve this. Council recommended that we proceed with a two stage approach to the reserve upgrades with a combination of Options C and D from the consultation.

    The first stage, ‘Stage 1’ will include minor reserve improvements by amending the fence line, adding gates directly to the playspace, undertaking additional turf upgrades and landscaping works and the inclusion of additional amenities such as a water fountain and shelter.

    It was also recommended that we investigate ‘Stage 2’, including alterations to the south eastern section of the reserve and opportunity to connect the reserve to the Almond Grove. Consultation and further work to develop designs and associated costs are yet to be undertaken and is subject to budget considerations.

    Click here for the Engagement Summary Report.