Wigley Reserve Playspace and Fitness Hub

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

Wigley Reserve Playspace and Fitness Hub –$1 million

We have commence construction of the new adventure and sensory playspace and fitness hub at Wigley Reserve, Glenelg and construction is due to be completed by 30 September 2020.

The new playspace will be created with predominantly natural materials including tree stumps, logs and ropes. This project will upgrade the current playground and fitness area into a destination playspace with opportunities for all ages and abilities.

Detailed concept designs for the new playspace and fitness hub have been created based on the community engagement findings (phase 1 in 2018 and phase 2 early 2019).

The upgrade of this playspace and fitness hub will activate a largely underutilised space turning it into an important community asset.

Construction is scheduled to take place between 6 April and 30 September 2020. During this time the existing playspace and fitness hub will be closed to the public. The pedestrian and cycle path on the northern and western edge of Wigley Reserve will remain open.

This project is supported with funding from the Open Space and Places for People Grant Programs.

Background

The existing Wigley Reserve Playspace was installed in 2003 and has a focus on ages 0 to 12 years, and universal access -meaning that there are play opportunities for all abilities. The outdoor fitness equipment was added to the space in 2008.

In the 2018/19 Council budget $30,000 was allocated to undertake concept and detailed design for the new Playspace and Fitness Hub.

During phase 1 of community engagement we asked the community for your ideas for the new playspace and fitness hub. We used your feedback to create three potential concept designs for the new space.

During phase 2 of community engagement we asked the community for feedback on these three concept designs. Option 3: The Dunes was selected as the community’s preferred design.

These findings were presented to Council on 9 April 2019. At this meeting, Council endorsed to proceed with detailed design and committed $500,000 in the then draft budget towards the total project cost of $1 million.

Council were successful in receiving a $500,000 grant to support this project through the Department of Planning, Transport and Infrastructure's 2020/2021 Open Space and Places for People Grant Programs.


Wigley Reserve Playspace and Fitness Hub –$1 million

We have commence construction of the new adventure and sensory playspace and fitness hub at Wigley Reserve, Glenelg and construction is due to be completed by 30 September 2020.

The new playspace will be created with predominantly natural materials including tree stumps, logs and ropes. This project will upgrade the current playground and fitness area into a destination playspace with opportunities for all ages and abilities.

Detailed concept designs for the new playspace and fitness hub have been created based on the community engagement findings (phase 1 in 2018 and phase 2 early 2019).

The upgrade of this playspace and fitness hub will activate a largely underutilised space turning it into an important community asset.

Construction is scheduled to take place between 6 April and 30 September 2020. During this time the existing playspace and fitness hub will be closed to the public. The pedestrian and cycle path on the northern and western edge of Wigley Reserve will remain open.

This project is supported with funding from the Open Space and Places for People Grant Programs.

Background

The existing Wigley Reserve Playspace was installed in 2003 and has a focus on ages 0 to 12 years, and universal access -meaning that there are play opportunities for all abilities. The outdoor fitness equipment was added to the space in 2008.

In the 2018/19 Council budget $30,000 was allocated to undertake concept and detailed design for the new Playspace and Fitness Hub.

During phase 1 of community engagement we asked the community for your ideas for the new playspace and fitness hub. We used your feedback to create three potential concept designs for the new space.

During phase 2 of community engagement we asked the community for feedback on these three concept designs. Option 3: The Dunes was selected as the community’s preferred design.

These findings were presented to Council on 9 April 2019. At this meeting, Council endorsed to proceed with detailed design and committed $500,000 in the then draft budget towards the total project cost of $1 million.

Council were successful in receiving a $500,000 grant to support this project through the Department of Planning, Transport and Infrastructure's 2020/2021 Open Space and Places for People Grant Programs.


Can't find the information you want? check our FAQS first and if you still can't find the details ask below and we will endeavour to have an answer for you within two working days.

Alternatively you can call 8229 9999 between office the hours of  9-5pm Monday - Friday.


Ask a question

Didn't receive confirmation?
Seems like you are already registered, please provide the password. Forgot your password? Create a new one now.
  • Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

    Is it true that there may be three types of reactive music chimes within th project.thisconcerns us as owners in Marina East building as does any flying fox adjacent to apartments where residents may be subjected to hooligan behaviour at night. Why cannot things such as theses noisy apparatus be placed away from residents home space where one should be allowed to enjoy some level of peace in the early hours of the morning.We already have some noise on senior apparatus and no security to enforce noise restriction at night.

    Jack99 asked over 1 year ago

    Thanks for your question and comment. The designs are proposals at this stage of the consultation. Various elements within the designs can be altered, included/not included. This will be determined once all the feedback from the consultation has been collated. From there, the design will be finalised and go to Council for decision. 

  • Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

    What is happening to the Buffalo structure as it is increasing becoming in a state of disrepair / eyesore / danger?

    cc5045 asked almost 2 years ago

    The owner of the Buffalo plans to redevelop the site as a restaurant/café area and is responsible for repairs and maintenance of this structure. Council is working with the owner to progress this redevelopment and address overdue maintenance.